Kycklinggratäng med vitlök, parmesan och körsbärstomater

En av fördelarna med kyckling är att den går att variera och smaksätta på otroligt många vis. Jag föredrar kyckling i en gratäng eller i en gryta då jag ofta tycker att kyckling har tendens att bli lite torr. Denna gratängen är väldigt enkel och innehåller många basvaror. Parmesanosten går att byta ut mot vilken annan ost som helst, beroende på vilken smak du vill ha i din gratäng. Jag valde att servera gratängen med risoni, men det funkar även bra med ris eller bulgur.
 

 
 
4-6 portioner
 
Ingredienser:
2 pkt bacon
Salt
Svartpeppar
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 dl riven parmesanost
3 msk Thai Sweet Chili sås
2 stora vitlöksklyftor
4 msk kycklingfond
Körsbärstomater
Basilika, färsk
 
Gör så här:
1. Skär kycklingfilén i strimlor. Skär baconen i bitar. Stek upp kycklingen och baconen. Krydda med salt och peppar.
2. Blanda creme fraiche, grädde, parmesanost, thai sweet chili sås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond i en skål.
3. Lägg kycklingen med baconen i en ugnsfast form. Häll blandningen över. Garnera med halva körsbärstomater och färsk basilika.
4. Servera med risoni, ris eller bulgur.
 
 

Kladdkaka med mörk choklad och mini marshmallows

Jag bakar sällan något med choklad då jag är en av de få existerande på denna jord som inte äter choklad. När brorsan skulle ha sin herrmiddag i lördags erbjöd jag mig att göra hans efterrätt. Han önskade kladdkaka, och fastän jag aldrig har bakat kladdkaka levererade jag en kladdkaka som imponerade på både honom och hans vänner. Inte för att skryta eller så, jag lånade receptet av mormor. Kladdigheten bestämmer du själv beroende på hur länge du har kakan i ugnen. Jag valde att ha i mini marshmallows för att göra kakan festligare men detta går givetvis att utesluta.
 

 
 
Ingredienser:
200 gram mörk choklad
200 gram margarin
4 stycken ägg
2 dl socker
2 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
Mini marshmallows
 
Gör så här:
1. Klä en form med löstagbar botten med bakplåtspapper. Smörj in pappret med smör.
2. Smält choklad och margarin tillsammans i en kastrull på svag värme.
3. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner chokladsmeten i äggblandningen.
4. Blanda sist ner mjölet, väl blandat med bakpulvert.
5. Häll smeten i formen. Ha i mini marshmallows och blanda ner dessa.
6. Grädda ca 15 minuter i 200 grader. Kakan ska inte ha stannat helt.
 

Morotskaka

I fredags när jag var inne och jobbade hade jag lovat att ta med mig en fredagskaka. Jag har aldrig bakat morotskaka innan, har alltid tyckt att det har sett så avancerat ut. Men det var hur lätt som helst, och perfekt att göra när man har två kilo morötter hemma - vilket jag hade. Receptet är från en vän som brukar göra morotskaka. Jag har gjort vissa småjusteringar för att få den rätta balansen mellan sött och friskt.
 

 
 
Ingredienser:
1 msk smör
2 msk ströbröd
4 stycken ägg
4 dl socker
6 dl rivna morötter
2 dl matolja (ex solrosolja)
4 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 nya salt
Garnering:
60 gram smör
200 gram Philadelphia
2 dl florsocker
1 msk citronsaft
Rivet citronskal
 
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra en form, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa äggen pösiga tillsammans med sockret. Tillsätt de rivna morötterna och oljan. Blanda vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt med mjölet och rör ner i smeten.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
4. Garnering: Låt smöret vara rumsvarmt. Vispa alla ingredienser till glasyren till en jämn smet. Bred den över den kallnande kakan. Riv citronskal och strö över.
 
 
 
 

Fläskfilé med svamp, körsbärstomater och mozzarella

Detta är ett festligt recept på fläskfilé som passar perfekt till helgen. Fläskfilé som först steks i ugn för att sedan garneras med svamp och körstomater och toppas med mozzarella. Serveras med rödvinssås, pommes och en god sallad.
 

 
 
4 portioner
 
Ingredienser:
800 gram fläskfilé
150 gram körsbärstomater
100 gram svamp
0,3 dl hackad basilika
1 st vitlöksklyfta
150 gram mozzarella
 
Gör så här:
1. Putsa fläskfilén och stek den sedan i smör. Krydda med salt och peppar.
2. Stek klart fläskfilén i ugnen, 150 grader, till en innertemperatur på 65 grader.
3. Dela svamp och körsbärstomater. Stek svampen i smör. Blanda i pressad vitlök, hackad basilika och körsbärstomater.
4. Skiva köttet och lägg i en ugnsfast form. Strö över röran och toppa med skivad mozzarella.
5. Sätt in formen i ugnen, i 225 grader, i ca 15 minuter eller tills mozzarellan har smält.
 
 
 
 

Fullkornsfrallor med morötter, dinkel och vetekli

Det finns inget godare än nybakade frallor. Ofta har dessa dock en tendens att bakas på vetemjöl och inte bli speciellt nyttiga. Och i januari med nyårslöften och fokus på beach ´13 brukar många vilja fokusera på nyttig och hälsosam kost. Dessa frallorna är gjorda på dinkelmjöl fullkorn, innehåller rivna morötter och toppade med vetekli. Kallas även för "kom i form frallor". Nyttiga och så goda!
 

 
 
15 stycken
 
Ingredienser:
12 dl dinkelmjöl fullkorn
5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 msk flytande honung
2,5 st rivna morötter
2 msk kallpressad olivolja
½ msk salt
 
Gör så här:
1. Värm upp vattnet i en kastrull tills det blir fingervarmt. Lös därefter upp jästen med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet.
2. Blanda i olivolja, honung, morötter, och salt. Tillsätt mjölet i omgångar till en fast deg. Jäs under bakduk i ca 40 min.
3. Knåda degen och tillsätt lite extra mjöl. Forma till en rulle och dela upp i 15 delar. Forma till runda bullar. Jäs under bakduk i yttligare 30 min.
4. Pensla med vatten och toppa med vetekli. Grädda mitt i ugn på 225 grader i ca 12-14 min. Låt kallna under bakduk på galler.
 
 

Vaniljcupcakes med hallonfyllning och rosa frosting

Jag funderade länge innan jag bestämde mig för vilka cupcakes jag skulle baka och inspirera er med först. Jag fastnade till slut för mina tre favoriter: vanilj, hallon och rosa. Exakt så här vill jag ha min cupcake. Vilken är eran favorit?
 

 
 
12 stycken
 
Ingredienser:
Cupcakessmet
100 g smör
2 stycken ägg
1.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
Hallonfyllning
200 gram hallon
4 tsk marsanpulver

Rosa frosting
60 gram smör
100 gram philadelphiaost
1 tsk vanillinsocker
5 dl florsocker
Några droppar röd karamellfärg
 
Gör så här:
1. Cupcakes: Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smält smör och mjölk.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i muffinssmeten.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplå och fyll formarna med smeten till hälften.
7.  Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills dina muffins är är gyllenbruna och "torra" inuti.
 
8. Fyllning: Tina hallonen om det är frusna och mosa dem med en gaffel innan du blandar dem med
marsanpulvret. Gräv ett hål i dina cupcakes och fyll med hallonröran. Täck för hålet i cupcaken igen.
 
9. Frosting: Låt smöret bli rumsvarmt.
10. Blanda alla ingredienser i en skål och vispa ordentligt till frostingen blir len och slät. Fyll en sprits eller dekorera med en spatel. Dekorera sedan på valfritt sätt.
 


 
 
 
 
 
 

Fajitakryddad pastasallad

Detta receptet är ursprungligen ett bufférecept från Allt om mat. Jag har halverat receptet och det blir då lagom för cirka 4-6 personer. Jag valde att servera pastasalladen med tortillachips och bröd.
 

 
 
4 portioner
 
Ingredienser:
400 gram pasta
1 st grillad kyckling
1 burk majs (340 gram)
1/2 purjolök
1 1/2 st paprika
2 dl lätt creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1/2 påse fajitas tacokrydda
1 dl sweet chilisås
Chili tortillachips
 
Gör så här:
1. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Spola av pastan med kallt vatten och låt rinna av.
2. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i små bitar.
3. Låt majsen rinna av. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Kärna ur paprikorna och tärna.
4. Blanda lätt creme fraiche, majonnäs, fajita tacokrydda och sweet chilisås i en skål.
5. Vänd ner pasta, kyckling och grönsaker i röran.
6. Servera med tortillachips.
 
 

Kokostoppar med lime

Mina otroligt goda kokostoppar. Dessa är gjorda med lime, men kan även göras med apelsinskal eller choklad.
 

 
 
Antal: 20 små eller 12 stora

Ingredienser:
50 gram smör
2 st ägg
1 dl strösocker
5,5 dl kokosflingor
1 st lime (rivet skal)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst. Häll sedan ner kokosflingorna och det rivna limeskalet.
3. Smält smöret och rör samman med de övriga ingredienserna.
4. Låt smeten svälla i ca 10 minuter.
5. Klicka ut smeten med hjälp av sked och forma till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda i ugn, ca 10 min för små och 15 min för stora, tills de är gyllene.

Köttfärspaj

Igår lagade jag köttfärspaj. Receptet är ursprungligen från min mamma och jag har aldrig hittat ett lika gott och enkelt recept på köttfärspaj. Fungerar alldeles utmärkt att frysa in dessutom.
 

 
 
4 personer
 
Ingredienser:
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
100 gram smör
2 msk vatten

Fyllning:
500 gram köttfärs
1 st gul lök
Salt och peppar
2 krm paprika
2 krm timjan
3 msk tomatpuré
2 ½ msk vetemjöl
Ca 2 ½ dl buljong från tärning
150 gram riven ost

Gör så här:
1. Pajdeg: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt 2 msk vatten och arbeta ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
2. Fyllning: Riv löken och bryn den. Lägg i färsen och smula med en gaffel tills den är väl brynt. Tillsätt kryddorna och pudra över mjölet.
3. Späd med buljongen och rör ner tomatpurén. Smaka av såsen och låt den småputtra 15-20 minuter.
4. Bred köttfärsröran över pajen och strö på ost. Grädda pajen i cirka 15 minuter.
 
 


Frozen Cheesecake

En av mina favoritefterrätter är cheesecake. En av anledningarna till varför jag tycker om den så mycket är variationen, det finns inte ett sätt att göra en cheesecake utan hur många varianter som helst. Detta receptet är från Leila Lindholm och jag har valt att göra den i en sockerkaksform för att få en liten lyxigare känsla. Det var inga problem att få ut cheesecaken ur formen så rekommenderar den varmt. Här har jag bara smaksatt med citron, men den går givetvis att smaksätta med annat. Jag valde sedan att dekorera den med röda vinbär.
 

 
 
Ingredienser:
4 st ägg
1 1/2 dl strösocker
1 st citron, skalet
200 gram philadelphia
4 dl vispgrädde
200 gram digestivekex
Vinbär till garnering
 
Gör så här:
1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
2. Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke och rör ner philadelphiaosten.
3. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
4. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
5. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel) och varva med smeten i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
6. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering.
7. Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
8. Garnera med vinbär eller andra bär.
 
 

Kyckling i fetaostsås

Detta är en relativt enkel kycklingrätt som smaksätts med fetaost, tomater och basilika. Jag har valt att servera den med bulgur och en spenatsallad. En perfekt rätt för den som vill äta lite nyttigare men ändå god mat.
 

 
 
 
4 portioner

Ingredienser:
600 gram kycklingfiléer
2 st tomater
2 st vitlöksklyftor
1 dl färsk basilika
150 gram fetaost
1 msk rapsolja
2 dl créme fraiche
1 krm svartpeppar

Spenatsallad

1 st gurka
70 gram babyspenat
1 tsk rapsolja
Salt
Peppar

Gör så här:
1. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och fräs några minuter på varje sida i olja. Lägg över dem på en tallrik.
2. Kärna ut tomaterna och skär i småbitar. Pressa eller hacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en stekpanna eller gryta och stek tomater och vitlök någon minut på mellanvärme.
3. Blanda ner hackad basilika och den smulade fetaosten och fräs någon minut. Häll ner den stekta kycklingen och blanda i créme fraiche. Puttra i ca 5 minuter. Smaka av med peppar.
4. Spenatsallad: Dela gurkan i mindre bitar och blanda med spenaten. Ringa över olja, salta och peppra.
5. Servera med bulgur eller ris.
 
 
 

Kolakakor

Detta är några av de första småkakorna jag gjorde när jag började baka som liten. Väldigt enkla, svåra att misslyckas med och otroligt goda. Det är svårt att låta bli att ta fler när man väl har börjat.
 

 
 
Ca 60 stycken

Ingredienser:
200 gram smör eller margarin
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör rumsvarmt smör med socker till en pösig smet. Blanda ner de andra ingredienserna.

2. Dela degen i 4 bitar och rulla ut dem till längder direkt på pappersklädd plåt. Platta till dem med ett finger.

3. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Skär de varma längderna i bitar, och låt dem kallna på plåten.


Rosa drömmar

Jag har alltid tyckt om dessa småkakorna, men aldrig tidigare testat att baka dem. Det visade sig inte vara så svårt. Jag hade i lite röd karamellfärg för att göra dem rosa, du kan givetvis utesluta detta eller använda dig av andra färger.
 

 
 
Ca 50 stycken kakor

Ingredienser:
100 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjortronsalt
4,5 dl vetemjöl
Några droppar röd karamellfärg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa smör, socker och vaniljsocker länge tills det blir vitt och fluffigt.
3. Tillsätt oljan lite i taget. Tillsätt några droppar röd karamellfärg. Blanda hjortronsalt med mjölet och rör ner det. Arbeta med händerna ihop till en deg.
4. Dela degen i 2 delar, rulla ut dem till längder och skär dem i 50 biter. Rulla bitarna till kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna i cirka 20 minuter, de ska inte få färg.
 

Kassler med täcke

Kassler är något man kan göra mycket med. Detta receptet har jag hittat på en av mina favoritbloggar, där man tillsammans med vitlök och smördeg får en väldigt enkel men festlig rätt.
 

 
 
4-6 portioner

Ingredienser:
800 gram kassler
5 dl creme fraiche
2 st Creme Bonjour vitlök och örter
1 st smördegsrulle

Gör så här:
1. Strimla kasslern i bitar. Blanda creme fraiche med vitlöksost och lägg röran i botten på en ugnsform.
2. Lägg kasslern ovanpå. Täck sedan över med smördegen som ett täcke. Picka lite med en gaffel i degen.
3. Gratinera i ugn 200 grader cirka 15-20 minuter, tills smördegen är ljusbrun och frasig.
4. Servera med ris och sallad.
 

Karamelliserade bananer med vaniljglass och sirap

Detta är en väldigt enkel men väldigt god efterrätt. Jag brukar servera de varma bananerna med vaniljglass med lite sirap på. Du kan smaksätta bananerna med kanel om du vill.
 

 
 
4 portioner

Ingredienser:

3 bananer
2 msk smör
½ dl råsocker
Vaniljglass
Ljus sirap

Gör så här:

1. Skala bananerna och dela varje banan på mitten och längden, så du får fyra bitar av varje banan.
2. Stek upp smör i en stekpanna och tiillsätt därefter råsocker. När sockert börjat smälta ihop med smöret lägg ner bananen.
3. Låt bananerna få en krispig yta.
4. Servera med glass och ljus sirap.

Välkomna till min mat och bakblogg!

Då var det dags igen. Jag gjorde ett halvdant försök för ett år sedan att dra igång en liknande blogg. Jag tyckte nog att det tog lite för lång tid, och det var en av de största orsakerna till varför jag la den på is. Nu har jag gett mig på det igen. Jag vill helt enkelt ha en blogg där jag kan samla alla mina bästa recept (utan att behöva leta efter dem hela tiden) och inspirera er andra.
 
Jag flyttade hemifrån i somras och försöker verkligen undvika att äta korv och makaroner varje vecka. Det är inte alltid enkelt att balansera med studierna, extrajobben och ekonomin. Men jag gör så gått jag kan. Mycket handlar om planering och att ha de rätta ingredinserna hemma, och framförallt att ha tid och motivation.