Ost-och skinkpaj

Jag gillar verkligen matpajer. Jag och min vän Sofia bakade denna paj igår till vår kommande kräftskiva. Lite variation till den vanliga västerbottenpajen som alltid bjuds då. Servera pajen med en god sallad och någon sås.
 

 
 
Ingredienser:
Pajdeg
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
125 gram smör
2 ½  msk vatten
 
Fyllning
150 gram rökt strimlad skinka
3 ägg
3 dl mjölk
1 krm salt
½ krm svartpeppar
4 dl riven ost
2 st tomater
 
Gör så här:
1. Pajdeg: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt smör, skuret i bitar. Finfördela fettet i mjölet.
2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 cm i diameter). Nagga degen med en gaffel och låt den stå kallt i ca 15 minuter.
3. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar.
3. Lägg skinka och ost ovanpå pajdegen. Garnera med skivade tomater. Häll över äggsmeten.
4. Grädda nederst i ugnen, 200 grader,  till äggsmeten stelnat och fått fin färg, cirka 35-40 minuter
 

Köttfärsbiffar med texkryddning och tomatsås

Då var det dags för måndag igen och helgen har susat förbi lika fort som den brukar. Här kommer ett recept för enkelt men lite festligare vardagsmat. Jag har lagat denna rätt många gånger och tycker att tomatsåsen är pricken över i:et. Texkryddningen jag använder kommer från Kryddhuset men det går bra att använda vilken som helst (exempelvis vanlig tacokrydda). Vill ni ha starkare smak kan tabasco eller hackade jalapenos tillsättas.
 

 
 
 
Ingredienser:
Biffar:
600 gram köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 st gul lök
5 tsk mexikansk kryddblandning
Salt
Malen vitpeppar
Smör till stekning
 
Tomatsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl tomatpuré
5 dl grönsaksbuljong
Salt
Malen vitpeppar
 
Gör så här:
1. Biffar: Låt ströbrödet svälla i mjölken i minst 10 minuter. Riv löken. Blanda färsen med ströbrödsblandningen och lök, krydda med salt, peppar och mexikanska kryddor. Forma färsen till jämna biffar och stek dem i smör.
2. Tomatsås: Smält smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner mjöl. Ställ tillbaka kastrullen på värmen igen och tillsätt buljong, lite i taget. Tillsätt tomatpuré och krydda med salt och peppar.
3. Servera med ris eller couscous

Ananaspaj

Fredag idag och då tycker jag att det är passande med ett recept på en smarrig efterrätt. Ananasen gör att pajen känns otroligt fräsch och den blir inte så söt som många andra fruktpajer. Dessutom är ananaspajen väldigt lättgjord. Så om du vill imponera föreslår jag att du bakar denna paj. Den ser svårare ut än vad den är. Det går även bra att byta ut ananasen mot annan frukt.
 

 
 
Ingredienser:
Pajdeg
150 gram smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
 
Fyllning
2 dl creme fraiche
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 st ägg
2 små burkar ananasbitar
 
Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienser till degen och tryck ut i en pajform. Ställ i kylen.
2. Låt ananasen rinna av ordentligt i ett durkslag.
3. Vispa ihop creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg. Rör ner ananasen. Häll fyllningen i pajformen.
4. Grädda i ugnen i 200 grader i cirka 15-20 minuter. Låt svalna och servera med vaniljvisp, grädde eller glass.

Chili con carne

Jag älskar chili con care. Dock har jag nästan alltid ätit chili con carne med den färdigköpta kryddblandningen. Enkelt och gott! Dock blir det ju betydligt godare om man gör chili con carne från grunden. Detta är mitt egna recept på chili con carne med bland annat paprika och chilisås.
 

 
 
4 portioner
 
Ingredienser:
500 gram köttfärs
1 st gul lök
1 st vitlök
1 st röd paprika
400 gram krossade tomater
400 gram vita bönor
½ dl chilisås
2 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
Salt
Svartpeppar
 
Gör så här:
1. Skala och riv löken. Pressa vitlöken. Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Bryn löken och vitlöken i lite matfett på svag värme. Rör ner färsen och paprikan. Bryn alltsammans några minuter.
2. Tillsätt de krossade tomaterna, chilisås och kryddorna.
3. Låt koka cirka 10 minuter. Rör om ofta.
4. Häll i bönorna och låt puttra cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 

Tacopaj

Det finns väldigt många recept på tacopaj och man kan variera den i oändlighet. Och det är så gott och perfekt att frysa in (för mig som gillar att ha matlådor i frysen). Denna tacopaj innehåller både creme fraiche och majonnäs vilket gör den väldigt fyllig. Dessutom blandas tacoköttfärsen med hackad paprika och tomat, mums!
 

 
 
4 portioner
 
Ingredienser:
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
100 gram smör
2 msk vatten
 
Fyllning:
500 gr blandfärs
1 påse tacomix
1 burk creme fraiche
4 msk majonnäs
1 st röd paprika
1 st tomat
Riven ost
Salt
Svartpeppar
 
Gör så här:
1. Pajdeg: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt 2 msk vatten och arbeta ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
2. Fyllning: Bryn köttfärsen. Tillsätt kryddmixen och smaka av med salt och peppar.
3. Blanda creme fraiche med majonnäs och häll över färsen.
4. Hacka paprika och tomat och blanda i köttfärsen. Häll köttfärsfyllningen i pajskalet. Strö över osten och grädda i cirka 15 minuter, eller till pajen har fått färg.
 

Scones med havregryn

Här kommer ytterliggare ett recept på scones, denna gång med havregryn. Mina tidigare scones med grahamsmjöl blir lite tyngre på grund av filmjölken så dessa blir lite lättare. Scones är verkligen perfekt att slänga ihop till frukost, något enklare går väl knappast att baka? Dessutom är det ofta ingredienser som finns hemma.
 

 
 
Ingredienser:
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
Gör så här:
1. Ställ ugnen på 250 grader.
2. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg .
3. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, ca 15 cm i diameter.
4. Skåra varje kaka korsvis i 4 delar med en mjölad kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. 
5. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast