Amerikansk äppelpaj

Det har varit ganska dåligt med bloggande här på sista tiden. Tyvärr har det varit mycket plugg och jobb för min del. I söndags var jag sugen på äpplepaj och kände för att testa nåt nytt, och inte göra den klassiska smulpajen. Detta receptet kommer från Allt om mat och innehåller bland annat bakpulver som gör att pajen får en extra knäckig yta. Helt klart min nya favoritpaj!
 

 
 
Ingredienser:
5 st äpplen
1 tsk kanel
100 gram smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 st ägg, uppvispat
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över kanel.
2. Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser.
3. Rör sedan ner det smälta smöret och ägget. Bred degen över äppelskivorna. Platta till degen. Pudra degen med lite kanel före gräddningen.
4. Grädda 40 min i nedre delen av ugnen. Pajen ska få en gyllenbrun färg. Servera med vaniljsås eller glass

Florence Dumas mexikanska dip

Detta är en av mina favoriträtter för en fredag. Det är inte riktigt traditionell taco, men ändå taco. Gratängen innehåller bland annat philadelphiaost, krossade tomater, jalapeño och oliver. Serveras med en god sallad och nachochips. Och givetvis salsa och guacamole.
 

 
 
4 portioner
 
Ingredienser:
20 gram philadelphia cream cheese (ej light)
1 st riven lök
1 st hackad paprika
600 gram blandfärs
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 st pressade vitlöksklyftor
1 påse taco kryddmix
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk socker
Några droppar tabasco
3 msk skivad jalapeño på burk
125 gram riven ost
Svarta oliver
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut osten i en ugnssäker form.
2. Bryn lök, paprika och köttfärsen i olivolja. Häll på tomaterna och pressa i vitlöken. Tillsätt kryddmixen och låt koka utan lock ca 5 minuter.
3. Krydda och smaka av med salt, peppar, socker och tabasco. Såsen ska vara tjock.
4. Bred såsen över osten och strö över skivad jalapeño och riven ost. Toppa med oliverna.
5. Gratinera i ugn ca 15 minuter tills ytan bubblar och osten har fått färg. Servera med nachos.
 
 

Ajvarbiffar

Dessa biffar provade jag för första gången för några veckor sedan och är väldigt nöjd med resultatet. Jag tittade på lite olika recept och gjorde till slut mitt egna. Ajvar är en kryddig röra som består främst av paprika men kan även innehålla rostad aubergine, vitlök, chilipeppar och diverse andra kryddor. Biffarna är väldigt enkla att göra och behöver inte många ingredienser då ajvarn innehåller det mesta kryddmässigt.
 

 
 
4 portioner
 
Ingredienser:
500 gram köttfärs
1 st ägg
1,5 dl ajvar relish, mild
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
 
Sås:
2 dl creme fraiche
2 st vitlöksklyftor
1 krm vitlökskrydda
1 krm vitpeppar
1 krm salladskrydda
 
Gör så här:
1. Blanda köttfärsen med ett ägg. Blanda sedan ner ajvar, salt och vitpeppar. Forma till små biffar.
2. Stek biffarna några minuter per sida eller tills de är genomstekta.
3. Sås: Blanda creme fraiche med pressade vitlöksklyftor och kryddor.
4. Servera ajvarbiffarna med sås, sallad och bulgur.

Klassiska semlor

Igår var det fettis-tisdagen och givetvis skulle detta firas med semlor. Jag är inget fan av semlor, eftersom jag tycker det blir för mycket bulle. Men efter att ha bakat egna kan jag konstatera att dessa är betydligt godare än de färdigköpta. Jag valde att ha i kesella vanilj i några eftersom jag är nötallergisk, och det blev väldigt gott.
 

 
 
12 stycken
 
Ingredienser:
25 gram jäst
75 gram smör
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
Ägg till pensling
 
Fyllning:
200 gram mandelmassa
½ dl mjölk
5 dl vispgrädde
 
Garnering:
Florsocker
 
Gör så här:
1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till 37 grader. Höll vätskan i bunken och lös jästen.
2. Tillsätt socker, salt, stötta kardemummakärnor och vaniljsocker. Arbeta in vetemjölet lite i taget till degen är smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Dela degen i två bitar. Baka ut till två längder och dela varje bit i sex bitar. Forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakpapper. Låt jäsa ca 30 minuter.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugnen, 200 grader, i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
5. Fyllning & garnering: Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite utav innanmätet. Blanda detta med riven mandelmassa och rör ut den med mjölk. Den ska bli fast. Fyll bullarna med mandelmassafyllningen.
6. Vispa grädden och spritsa den på varje bulle. Sätt på locken och pudra med lite florsocker.
 
 
 
        

Varma nachos med salsa

Detta är en mycket enkel men god förrätt eller kan användas som bara tilltugg. Perfekt nu till fredagskvällen. Detta receptet är gjort till ca 10 personer, men det är bara att halvera receptet om du vill göra det till färre personer. Välj vilken styrka du vill ha på salsan beroende på hur starkt du vill ha det.
 

 
 
8-10 portioner
 
Ingredienser:
1 påse nachochips
1 burk salsa, valfri styrka
125 gram riven ost
 
Gör så här:
1. Häll ut chipsen på en plåt eller i en ugnsform.
2. Häll salsan över chipsen. Blanda runt.
3. Strö över riven ost.
3. Gratinera i ugn, 200 grader, ca 10 minuter tills chipsen har fått en gyllenbrun färg och osten har smält.
4. Servera med salsa och guacamole.
 

Kyckling i kokosmjölk med paprika

Jag lagar sällan asiatisk mat men detta receptet har jag lagat flera gånger och är något av en favorit. Det är enkelt att slänga ihop en vardagskväll men passar lika bra till helgen. Jag föredrar att äta den ihop med risnudlar, men vilka nudlar som helst går bra. Man kan dessutom ha i purjolök om man vill.
 

 
 
4 portioner
 
Ingredienser:
600 gram kycklingfilé
1 st vitlöksklyfta
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1 burk kokosmjölk
1 st hönsbuljong
2 krm chilikrydda
2 krm paprikakrydda
2 krm vitlökspulver
2 krm vitpeppar
1 tsk salt
2 msk Maizena ljus redning
 
Gör så här:
1. Skär kycklingfilén i skivor och bryn i en gryta tillsammans med pressad vitlök.
2. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Lägg ner i grytan tillsammans med kycklingen.
3. Tillsätt kokosmjölk och hönsbuljong.
4. Smaksätt med chili, paprika, vitlök, vitpeppar och salt.
5. Red av såsen med maizena så det blir lite tjockare.
6. Låt småkoka ca 10 minuter.
7. Servera med risnudlar.
 
 

Hallongrottor

Detta är klassiska syltkakor. Jag föredrar att göra dem små, men givetvis går det lika bra att göra dem större. Vanligtvis fyller jag dem med hallonsylt, men drottningsylt eller liknande sylt fungerar lika bra. Dessa är dessutom perfekta att frysa in och bara plocka fram en liten stund innan fikan.
 

 
 
50 stycken små eller 25 stycken stora
 
Ingredienser:
250 gram smör eller margarin
1 ½ dl socker
1 ½ tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl
1 dl vaniljsåspulver (Marsáns vaniljssåspulver brukar jag använda)
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda samman alla ingredienserna till en deg för hand på matbordet.
3. Rulla ut degen till längder som skärs upp i mindre bitar, 50 små eller 25 stora.
4. Rulla degbitarna till kulor. Lägg i småbrödsformar (små) eller bullformar (stora).
5. Gör en fördjupning mitt i varje kaka och fyll med hallonsylt.
6. Grädda de små kakorna i ca 10 minuter och de större kakorna i ca 15 minuter.